+421 / 915 307 146

Ovládnite svoje telo a myseľ - Schultzov autogénny tréning

Ak chcete prežiť harmonický a pokojný život, lepšie zvládať stres, psychické a fyzické napätie, zaraďte do svojho denného programu prvky osobnej psychohygieny. Venujte si každý deň chvíľu na  zastavenie, stíšenie sa. Táto krátka chvíľa nás ochráni pred preťažením a neprimeraným napätím z množstva podnetov a informácií všedného dňa. Jednou z  overených techník na uvoľnenie a upokojenie je autogénny tréning.

Autogénny tréning – je vedomé ovplyvňovanie vegetatívneho nervového systému, odstránenie únavy a zlepšenie koncentrácie .Dokážeme ním uvoľniť svaly, utlmiť bolesť, zvýšiť psychickú a fyzickú (športovú),výkonnosť.

Je to psychoterapeutická metóda, ktorá patrí do skupiny metód relaxačno-koncentračných a vypracoval ju nemecký lekár – psychiater I.H. Schulz (1884-1970). Preto sa označuje aj ako Schultzov autogénny tréning.

Je to viac praktická než duchovná forma harmonizovania autonómneho nervového systému, cez nájdenie cesty k vlastnému podvedomiu, bez známok mystiky, duchovna či náboženstva.

Veľmi dobré výsledky s autogénnym tréningom sa dosahujú pri zvládaní úzkostných stavov, strachu, celkovom vnútornom napätí a nepokoji. Tiež je vhodný pri nadmernom alebo dlhodobom strese, zníženej schopnosti odpočívať, prílišnom preberaní zodpovednosti, stavoch vyčerpania a pod.

Zlepšuje  koncentráciu a výkonnosť.  Často sa odstránia aj somatické poruchy a ťažkosti (bolesti hlavy, tuhnutie svalstva na šiji, problémy s trávením, bolesti v krížovej oblasti, srdcovo-cievne ťažkosti, nespavosť a pod.).

Samotný tréning zvládnu zdraví ľudia aj sami, pomocou textových návodov alebo z audio - nahrávok, kde je vysvetlený celý postup doplnený relaxačnou hudbou. Dĺžka samotného nácviku trvá od niekoľkých týždňov až po niekoľko rokov, záleží na akú úroveň sa chcete dostať. Ľudia, ktorí nie sú zdravotne v poriadku, či už psychicky alebo fyzicky, musia začatie tréningu konzultovať so svojim lekárom.

Autogénny tréning je zostavený zo šiestich základných cvikov, pri ktorých sa naučíte uvoľniť kostrové aj hladké svaly vnútorných orgánov .Prvý, alebo najnižší stupeň tréningu spočíva v navodení šiestich pocitov:

  • tiaže v končatinách

  • tepla v končatinách

  • pokojného dýchania

  • pokojného tepu srdca

  • tepla v brušnej dutine

  • chladu na čele

Po zvládnutí základných cvikov sa zaraďujú špeciálne doplnkové zamerané na určité špecifické oblasti napr. svalovú skupinu,  telesný orgán, predstavu predmetu, farby, predstavu samého seba spojenú z meditáciou atď. Pri nácviku buďte trpezlivý, do ničoho sa nenúťte. Ak sa vám spočiatku nebude dariť, neznepokojujte sa a skúste si najskôr natrénovať techniky Jakobsonovej svalovej relaxácie.

Krátka ukážka autogénneho tréningu.

 

 

 


ohodnotiť článok

Ovládnite svoje telo a myseľ  - Schultzov autogénny tréning

O autorovi: Miroslav Ustaník

masážam sa profesionálne venuje od roku 2007. Absolvoval masérsku školu a doplnkové kurzy. Je tiež kondičný tréner 1. kvalifikačného stupňa – špecializácia fitness, kulturistika a vzpieranie.

komentáre

Reflexná masáž chodidla

Jednoduchý postup na doma

Mohlo by vás zaujímať


Bolesť chrbta a vplyv na vnútorné orgány.
Bolesť chrbta a vplyv na vnútorné orgány.
Bolesť krížov a nôh – ischias
Bolesť krížov a nôh – ischias
Ako si pomôcť pri bolesti  krku a ramien
Ako si pomôcť pri bolesti krku a ramien
Krčné výrastky,  osteofyty a kostné ostrohy
Krčné výrastky, osteofyty a kostné ostrohy
Bolesť päty (plantárna fasciitída), liečba v 4 krokoch
Bolesť päty (plantárna fasciitída), liečba v 4 krokoch